Close
Ulica maršala Tita 2-a
062 005 591
info@misk.ba

Hidžama je medicinska metoda koja spada u domen male hirurgije. Predstavlja lokalnu metodu pustanja krvi. Hidzama se izvodi zarezivanjem koze, sterilnim i jednokratnim instrumentarijem, te se vakum povlaci na odredjenim tackama. Hidzamom se uklanja “prljava” odnosno “necista” krv koja se nalazi ispod potkoznog tkiva. Hidzam se koristi kod:

-stimulisanja rada jetre, slezene i želuca

-liječenje grčenja mišića vrata, leđa i stopala

-liječenje migrene

-putem aktiviranja cirkulacije krvi i poboljšavanja njenog kvaliteta i podizanja imunog sistema, poboljšava se vid i liječe se bolesti očiju

-liječenje opće slabosti

-liječenje bolesti probavnog sistema

-liječenje bola u nervima

-regulisanje krvnog pritiska

-aktiviranje imunog sistema

-čišćenje od toksina

-prevencija moždanog udara

 

Smatra se da je krv, koja leži pod kožom, puna toksina i da to može izazvati bolnost. Oni se na pomenuti način evakuiraju iz organizma. Savremene naučne medicinske studije, koje se provode u svijetu, pokazale su da postoji evidentna razlika u sastavu kapilarne krvi uzete iz prsta (odakle se obično uzima za analizu) i one uzete prilikom hidžame. Laboratorijski nalazi pokazuju tu razliku. Eliminisana masa sadrži 80 – 90% biološkog i hemijskog “otpada”, a samo 10 – 20% krvnih elemenata. Biološke meterije koje moramo eliminisati nastaju kao proizvodi našeg metabolizma, a intenzivnije se stvaraju kao posljedica stresa, nekretanja te štetnih životnih navika (nespavanje, pušenje, sjedeći način života itd). Hemijske otpadne materije su toksini koje u organizam unosimo hranom, vodom i zrakom, te brojnim lijekovima.

Stav savremene medicine o hidžami ?

Hidžama spada u tzv “regulatorne” medicinske metode. Regulatorna je nazvana jer djeluje na bazični regulatorni sistem u organizmu koji je odgovoran za održavanje homeostaze, odnosno ravnoteže nebrojenih faktora. Stanje balansa, ravnoteže, odnosno homeostaze nazivamo zdravlje.
U regulatrorne metode, osim hidžame spadaju: akupunktura, Neuralna terapija, hirudoterapija (tretman medicinskim pihavicama), homeopatija, te neke druge tradicionalne i novije medicinske metode.